strategie

Struisvogelpolitiek

2024 belooft een jaar van grote verandering te worden, vooral voor de ondernemers onder ons. Bedrijven staan voor een tweeledige uitdaging: veranderende vraag en aanbod en druk op het businessmodel.

Mount

De vraag naar producten en diensten is grotendeels afhankelijk van de economische situatie. Een afkoelende economie betekent minder consumentenuitgaven en uitgestelde investeringen voor ondernemers. De struisvogelstrategie pakt in deze situatie meestal slecht uit. Een paar kleine aanpassingen zijn soms al voldoende om de wind in de zeilen te houden. Dus laat je gedachten tussen kerst en oud en nieuw eens gaan over jouw aanbod en propositie, jullie positionering, of de mogelijkheid voor nieuwe afzetmarkten.

Maar laten we het hebben over een nog belangrijker punt: het businessmodel. Ik wil geen paniek zaaien, maar AI staat op het punt om veel traditionele businessmodellen op zijn kop te zetten. Ook in het nuchtere Friesland. AI-ontkenners zullen van een koude kermis thuiskomen. Het bekendste AI platform ChatGPT maakt vandaag al dat bepaalde taken makkelijker, beter en sneller kunnen worden gedaan. Dit heeft direct invloed op wat je kunt factureren aan jouw klanten. Wie denkt dat nog hetzelfde in rekening te kunnen brengen, prijst zichzelf regelrecht de markt uit.
AI zal heel veel branches raken en beรฏnvloeden. En dat geldt ook voor de branche waar wij in actief zijn: marketing.

Daarom hebben wij vooruitlopend op deze verschuiving ons businessmodel afgelopen zomer volledig veranderd. AI neemt ons veel werk uit handen, waardoor we onze prijzen flink hebben kunnen verlagen. Daarnaast zijn we ons nog meer gaan toeleggen op dat waar AI niet zo goed in is: het bepalen van de juiste strategie en de vertaling naar creatieve concepten. Die leveren we nu op inclusief een โ€˜doe-het-zelf-met-AIโ€™-handleiding. En ja, dit blijkt een voltreffer.ย 

Door hier actief mee bezig te zijn weten wij steeds beter hoe we AI kunnen toepassen, en zien we dat AI steeds beter wordt. Dus als ik je รฉรฉn tip mag geven: maak een account aan op ChatGPT. En vraag hoe ChatGPT het businessmodel in jouw branche zal veranderen. Dat kan gewoon in het Nederlands. It wurket sels yn it Frysk.

Relevante artikelen

Mount

De kunst van het ringen gooien

Over pakweg 100 dagen beginnen in Parijs de Olympische Spelen. Iedereen kent de Olympische ringen als logo voor de Spelen. Maar elke editie heeft ook precies 100 jaar zijn eigen identiteit! En dat is (bijna) altijd smullen!

Mount

Olympische spelen voor designers

Sinds 1924 heeft elke editie van de Olympische Spelen zijn eigen design. We schreven er over in deze column. Dit zijn nog een paar toonaangevende ontwerpen - met hun verhaal.

โšก๏ธ Storyblok website door Skeps.nl